מקצבי הירח


לאורך ההיסטוריה האנושית הירח החזיק משמעות רוחנית לאנשים שהלכו בעקבות תנועתו.
מחזוריות הירח נמצאת שם כדי להזכיר לנו, כי גם בתוך חיינו יש לנו גם מחזוריות משלנו ולכל מחזור כזה יש שיעורים משלו.

בעבר, עוד לפני שעברנו ללוח שנה גרגוריאני, אבותינו היו מודעים היטב למחזורי כדור הארץ, למחזוריות האדמה. הם חגגו את עונות השנה תוך התבוננות במחזוריות הירח ונתנו לכל אחד מהירחים המלאים שם שמסמל או מייצג את אותה תקופה, אם כדי לחגוג את העונה או את זמינות המזון.

הירח שימש לציון זמן ולפיצול עונות השנה (רבעים) למחזורים קטנים יותר. הירחים המלאים שימשו כלוח שנה לקביעת לוחות זמנים לציד, לשתילה, לקציר ולהנחיית דרכי החיים. כל תרבות נתנה שם קצת שונה לכל ירח מלא, אבל המהות נשמרה.

השמות שיקפו את התנהגות הצמחים, בעלי החיים או מזג האוויר במהלך אותו מחזור ירח.  רבים משמות הירח המלא שנמצאים ונמצאים בשימוש כיום הם בעלי שורשים אינדיאנים, אנגלו-סכסים ושבטים גרמאניים עתיקים.

ככל שעברנו לחיינו המודרניים, והתרחקנו מעבודה מבוססת אדמה, ההתבוננות והחגיגה של מחזורים אלה הפכו פחות חשובים.  הבתים והרחובות הוארו באור מלאכותי, ושמי הלילה, הכוכבים, הירח, נדחקו מסדרי העדיפויות שלנו.

מקצבי הירח המחזוריים מוטבעים במעגלי החיים, בעיקר במסורות קדומות שהיו קשובות לטבע .


למקצבי הירח יש השפעה על אורגניזמים שונים בכדור הארץ, שמגיבים לשעון הירח. כמה דוגמאות: 

השרצה המונית של אלמוגים מופעלת על ידי הירח (מיד אחרי ירח מלא).

היסעור ברוס (Pterodroma baraui) עוף ים שהנדידה שלו לאזורי רבייה שונים מסונכרנת עם הירח. עופות אלו מגיעים תמיד ביחד בירח מלא.

צמח השרביטן המצוי, שאין לו “פתיונות” משלו למשוך מאביקים פוטנציאליים, מייצר טיפות אשר באור הירח יוצרות נצנוצים המושכים חיפושיות וחרקים אחרים, וכך מדביק את האבקה שלו אליהם.

חיפושית הזבל משתמשת בדפוס הקיטוב של אור הירח על מנת לנווט בקו ישר (במחקר שנערך במעבדה בשבדיה, מדענים הציבו חיפושיות זבל תחת אור מלאכותי וגילו כי הן נווטו במעגלים)

ומחזורי גאות ושפל כמובן, המושפעים ע”י הירח.

בהתאם לכך שהירח שולט על המים (כוחות הגאות והשפל) ושכ 70 אחוז מגופנו הוא מים, הגיוני לתהות כיצד הירח משפיע עלינו, לא?

או שאלה שמתאימה יותר למכשפה:

איך אוכל להשתמש בשלבי הירח כדי לרתום את הקסם לחיי?

זהו שיקול חשוב, ויש שיאמרו החשוב ביותר, בעת קביעת הזמן הטוב ביותר לעבודה מאגית .

אז זה לא סוד שמכשפות אוהבות את הירח, והידיעה כיצד לרתום את העוצמה של כל שלב במחזור הירח יכולה להעצים את הטקסים והכוונות שלנו.

במובן אסטרונומי מדברים על- מולד הירח, חרמש מתמלא ראשון, רבע ראשון, חרמש מתמלא שני, ירח מלא, חרמש נחסר ראשון, רבע שני, חרמש נחסר שני, לבנה חסרה.

אנחנו נדבר על 4 רבעים עם 2 שיאים – מולד הירח וירח מלא.

רביע ראשון של הירח הוא בין מולד הירח- לחצי ירח. הירח מגיע לגודל נראה לעין של חצי ירח. עד 50% הארה.

הרביע השני – מחצי ירח ועד הירח המלא. בין 50%-100% הארה

הרביע השלישי– מירח מלא ועד חצי ירח מחסיר. קטן עד ל50% הארה 

הרביע הרביעי- מחצי ירח מחסיר ועד המולד החדש- 50% הארה ועד 0% הארה

מולד הירח (נולד בא' של כל חודש)

הרביע הראשון מתחיל עם ירח חדש- מולד הירח .

כאשר הירח נמצא בשלב זה, לא רואים אותו – 0% הארה של הירח.

מולד הירח הוא התחלה חדשה, ולכן זהו זמן מצוין להגדיר יעדים וכוונות . התחלות חדשות דורשות להרפות מהישן, כך שזמנים אלו טובים לעבודה פנימית של השלה.

הדרך שלי לעבוד עם מולד הירח קצת שונה והיא מתוך ההרגשה הפנימית שלי שכך זה נכון עבורי.
כאמור, מה שנקרא מולד הירח הוא זמן שבו הלבנה חסרה- 0 אחוז הארה. אני מתייחסת באופן שונה ללילה החשוך הזה, מאשר ללילה אחריו שבו יוצא סהר דקיק ראשון, (1% הארה) שגם הוא לרוב לא נראה לעין, אבל בתחושה שלי, שני הלילות העוקבים האלו, הם בעלי אנרגיה שונה לעבודה.
בלילה החשוך לגמרי בו הלבנה חסרה בשמיים- זה זמן לנוח ולאגור כוחות (האנרגיה הזו מתחילה כמה ימים קודם לכן). זה בסדר להרגיש ריקה מדי פעם. הכלי צריך להתרוקן לפני שאפשר למלא מחדש. ואם ממש בא לעשות משהו, זה יכול להיות זמן אידיאלי לעבוד עם חלקי הצל .

בלילה הבא שבו כבר יש אחוז הארה מסוים של הירח, הוא זה שמסמל עבורי התחלה חדשה וזמן לטעת זרעים חדשים של כוונות.

קצת על תופעות הקשורות ללבנה החסרה בשמיים

האנרגיה הפנימית חלשה יותר, והתנועה הפנימית מביאה אותנו למצב מקורקע וכבד. סביב ימים אלו חווים יותר חוסר אנרגיה, נוטים לחוסר פעילות, עייפות גדולה מהרגיל, חוסר בטחון, דכדוך וכד’.
בד”כ התנועה הזו מתחילה ימים ספורים קודם ללבנה החסרה.

רביע ראשון ושני - ירח מתמלא

ברביע הראשון והשני, הירח הולך וגדל ויזואלית. המשמעות של ירח שהולך וגדל, והופך לבהיר יותר, יוצר זמן אידיאלי לכישוף סביב אנרגיות של צמיחה, למשוך דברים אליך, להגדיל ולהגביר דברים בחייך כמו  קריירה, הערכה העצמית ואהבה, ולהביא אותם לפריחה מלאה. זמן לעשות ריפוי, לברך ולקדש חפצים הקשורים לעבודה המאגית, וגם של קבלת בהירות בנוגע לנושאים מסוימים בחייך. אפשר להשתמש בכוח הזה בכדי להגדיל ולהרחיב נושאים. השיא של רביעים אלו הוא הירח המלא.

ירח מלא. הירח במלוא עוצמתו (סביב טו' בכל חודש)

יה ירח, יה ירח, מה עשית? בלבלת בת ובן…. כן, ירח מלא זו אנרגיה אינטנסיבית, עוצמתית ומורגשת. אפשר להשתמש בעוצמה זו וליישם אותה על כל כישוף שתרצי. זה גם זמן לטעון קריסטלים, או להכין מי ירח.

כל קסם שנעשה תחת ירח מלא הוא עם עוצמה יתרה. זהו גם זמן של יכולות נפשיות מוגברות.
זמן מצוין לטקסים ולזימונים. זמן חגיגה והודייה.

גם אם פספסת את השיא של הירח המלא, עדיין ניתן לקיים טקס/זימון/התכווננות עם אנרגיה גבוהה ומוצלחת יום קודם ויום אחרי (98%-99% הארה). גם אם תעשי יומיים שלושה אחרי, אף אחד לא ילשין עלייך לאיגוד המכשפות.

קצת על תופעות המיוחסות לירח מלא

האנרגיה הפנימית במלוא עוצמתה, והתנועה הפנימית גדלה ומתרחבת כלפי חוץ. התנועה הזו ביחד עם אנרגיה חזקה בתוכנו גורמת לנו להרגיש עוצמתיים, לעיתים מדי… כשאין יציבות או מודעות שתחזיק את התנועה הזו, יכולה להחוות “מאניה” במידה כזו או אחרת, חוסר יציבות במצב הרוח, נטייה להתנהגות חסרת זהירות, בזבוזים, הגזמה באכילה ושתייה וכד’

רביע שלישי ורביעי- ירח מחסיר

בהדרגה הירח הולך ומתפוגג עד שיתחיל מחזור חדש, לא לפני שיתרוקן לגמרי. הירח ההולך ומתפוגג הוא נהדר לחיתוך קשרים אנרגטיים שאינם מטיבים איתנו, הסרת השפעות ואנרגיות לא רצויות, לשבירת הרגלים רעים, לסיום מערכות יחסים מזיקות ולהשלמה עם העבר. זהו גם זמן ללימוד, זמן של סיומים ולהביא דברים לסיכום.

אין דרך נכונה יותר או פחות לעשות את הדברים, כל עוד זה עובד עבורך.

תופעות הקשורות בירח

ליקוי ירח

אני רוצה להתייחס לעוד תופעה – ליקוי ירח. (נקרא גם “ירח דם” על שם הצבע האדום בו הוא נראה)
הפעם האחרונה שהיה ליקוי לבנה שנראה בישראל היה ב2018 והפעם הבאה תהיה ב2025.
עם זאת גם ליקוי ירח שאנחנו לא רואים בישראל, עדיין משפיע עלינו במלוא הדרו.

ליקוי ירח מתרחש אך ורק בירח מלא, כאשר השמש, הירח וכדור הארץ שבין שניהם, מיושרים בטור. כדור הארץ מטיל צל על הירח ומסתיר אותו מעינינו.
התהליך אורך מספר שעות, בהן הירח נכנס לתחום הצל, מכוסה לגמרי (שיא הליקוי) ולבסוף יוצא מתחום הצל.
למעשה, אנחנו עוברים בשעות בודדות, את כל המחזוריות החודשית של הירח. 

ירח כחול

עוד תופעה מעניינת נקראת “ירח כחול”.

ירח כחול הוא כאשר יוצאים 2 ירחים מלאים בחודש קלנדרי מסוים.
הירח השני המלא נחשב לעוצמתי באופן מיוחד וממוזל. המאורע הזה מתרחש כל שנתיים וחצי בממוצע.(יש כאלו הקוראים לו ירח שחור)
הפעם הבאה תתרחש ב 31.8.23 ואחריו במאי 2026

מאחר ותופעה זו של ירח כחול אינה קורות בשכיחות גבוהה, נולדה האמרה  once in a blue moon, שמשמעו פעם ב…

VOID OFCOURSE

התופעה האחרונה שקשורה בירח שאתייחס אליה היא MOON VOID OFCOURSE

זה לא ירח שחור כמו שבטעות לפעמים מכנים אותה, אלא ירח בטל או ירח שאינו במסלול.
ירח בטל- משמעו שהירח בזמן מעבר בין פלנטה לפלנטה. זו אי פעילות.
ירח בטל אומר: “שום דבר לא יקרה כמתוכנן” 

 טוב או רע? לא יודעת. כל יומיים שלושה יש את האפקט הזה למשך כמה שעות.

כעיקרון בזמנים כאלו, לא מומלץ לעשות איתם זימונים, כי האנרגיה היא של ירח בטל. אין אנרגיה מניעה של הירח, וכאמור הירח הוא שחקן מרכזי בזימונים, כשפים וכו’. מי שעובדת עם אנרגיה דרקונית, אין לזה משמעות.

לוח זמנים של תופעה זו לשנת 2024 ניתן למצוא כאן

מודה כי לא תמיד אני בודקת זמני moon void ofcourse. מה שכן מומלץ זה לרשום לעצמנו מתי עשינו מה (ספר הצללים האישי, עלילו ארחיב במקום אחר) ואם נצא מהנחת יסוד של העולם המאגי- שלכל פעולת זימון שנעשה תהיה תוצאה כלשהי, מעניין לבדוק בדיעבד כיצד השפיעו זמנים שונים, כולל זמני moon void ofcourse על העבודה המאגית שלנו.     

שמות הירח המלא

בימי קדם, היה מקובל לעקוב אחר עונות השנה המשתנות, על ידי מעקב אחר הירח ולא אחרי השמש, עליה מבוססים 12 החודשים בלוח השנה המודרני שלנו, לירח מלא בכל חודש יש שם משלו בהתבסס על העונה או התקופה בה הוא מופיע. תרבויות עתיקות שונות או שבטים שונים נתנו שמות שונים לכל ירח מלא, בהתאם להתגלויות הטבע בסביבתם, הקשורים לתכונות של אותו חודש.

למיטיבות לכת- הסבר קצר על מופעי הירח

הירח לא באמת גדל וקטן לאורך החודש, אלא שאנו רואים כל פעם חלק אחר מהירח.

מדוע זה קורה? המסלול של השמש והירח הוא אמנם באותו כיוון- ממזרח למערב, אך בקצב שונה.
לכן פעם בחודש השמש והירח נמצאים אחד במקביל לשני (מולד הירח) ופעם בחודש אחד מול השני (ירח מלא)

הירח אינו מפיק אור בעצמו, אלא השמש מקרינה עליו והוא מחזיר האת האור “שקיבל” ממנה. ולכן אנו רואים כל פעם חלק אחר מהירח (מה שנקרא מופעי הירח, או מחזור הירח)

כשהירח והשמש במסלול מקביל, באותו צד של כדור הארץ, השמש שנמצאת מעליו מאירה אותו (את הגב שלו, החלק שפונה לשמש ולא לכדור הארץ) והוא מצידו מחזיר אליה את האור ולכן אנחנו לא רואים את אור הירח.
ככל שהם מתקדמים במסלולים שלהם, כאמור מסלולים באותו כיוון אך בקצב אחר, מה שיוצר פיגור לאורך החודש, וכך לאחר יום יומיים, השמש והירח כבר אינם מקבילים, אלא מרוחקים מעט, ושוב השמש מאירה את הירח, אך הפעם סהר קטן חוזר אלינו כאור מהירח, והם ממשיכים להתרחק אחד מהשני והסהר גדל, עד שהם עומדים במקביל אחד לשני, משני עברי כדור הארץ, השמש מאירה את הירח והירח מחזיר אלינו אור מלא. 

מצב של ליקוי ירח הוא מצב שבו כדור הארץ עצמו חוסם את קרני השמש מלהגיע לירח ולהאיר אותו.
זה תמיד קורה במצב של ירח מלא, כשהשמש והירח משני עברי כדור הארץ, אך הפעם, כדור הארץ שגם הוא מסתובב, מגיע למיקום מקביל לירח ולשמש, ונוצרת הסתרה.

עובדה נוספת- הירח אינו זורח רק בלילה כפי שנוהגים לחשוב, אלא בשעות שונות לאורך החודש.

לעיתים הירח עולה בבוקר יחד עם השמש, לעיתם בצהריים ולעיתים בערב עם הזריחה או אחריה.

במולד הירח הוא זורח בבוקר, וכל יום יש תוספת של כ-50 דקות לשעת הזריחה , כך שכשמגיע הירח המלא הוא כבר זורח בלילה ואז הוא ממילא גדול יותר ואנו רואים אותו טוב יותר בשמיים.